Tuesday 5 May 2009

Ορθοδοξία και αίρεση

Ορθοδοξία και αίρεση

« Σε κανένα δεν επιτρέπεται να παρουσιάζει άλλη πίστη από την πίστη πού όρισαν οι Άγιοι Πατέρες...»
(Άγ. Μάρκος ο Ευγενικός)

«Φεύγετε τας αιρέσεις διότι είναι εφευρέσεις του Διαβόλου»
(Άγ. Ιγνάτιος ο Θεοφόρος)

«Την Εκκλησίαν του Χριστού δεν αποτελούν οι πολλοί αλλά εκείνοι που φυλάσσουν την ορθήν και τ σωτήριον της πίστεως ομολογίαν, έστω και αν είναι ολίγοι»
(Άγ. Θεόδωρος Σουδίτης)

«Εάν συμπορευθήτε μα τους Λατίνους, ο Χριστός σε τίποτα δεν θα σας ωφελήσει»
(Ομολογ. Ιώβ Ιασίτης)

« Όλαι αι πίστεις είναι ψεύτικες, μόνη η πίστης των ορθοδόξων Χριστιανών είναι καλή και αγία»
(Ιερομάρτυς Κοσμάς ο Αιτωλός)

«Όταν ακούσωμεν ότι ο Διάβολος ενώθηκε με τα αγγελικά τάγματα σωφρονισθείς, τότε θα πιστεύσωμεν ότι ειλικρινώς θα ενωθούν και οι Διαμαρτυρόμενοι μαζί μας»
(Άγ. Νικόδημος ο Αγιορείτης)

«Την συνείδησί μου δεν μολύνω. Την Εκκλησίαν μου δεν προδίδω, ή κυβερνώ σύμφωνα με τους κανόνες, ή δίνω την παραίτησί μου και φεύγω εις Άγιον Όρος. Να το κλειδί του κελλιού μου»
(Ιερομ. Γρηγόριος Ε' προς Σουλτάνον)

«Πιστεύω..., εις Μίαν αγίαν, καθολικήν και αποστολικήν Εκκλησίαν»
(Σύμβολον Πίστεως)

α’. «Πρέπει οι ακροαταί να είναι εκπαιδευμένοι στις Γραφές και να κρίνουν αν τα λεγόμενα των διδασκάλων είναι σύμφωνα με τις Γραφές. Κι όσα είναι ξένα να τα αποβάλλουν και εκείνους που επιμένουν σ’ αυτά να τους αποστρέφωνται δυνατά» (Μ. Βασίλειος).
β’. «Τα δημοσίως λεγόμενα και πραττόμενα δημοσίως να ελέγχωνται» (Ι. Χρυσόστομος).

γ’. «Αν ο προεστώς σου είναι σφαλερός εις την πολιτείαν και τα έργα του, μη περιεργάζεσαι. Αν όμως είναι σφαλερός κατά την πίστιν, φεύγε και παραίτησέ τον, όχι μόνο αν είναι άνθρωπος, αλλά κάν άγγελος είναι από τον ουρανόν» (Άγ. Νικόδημος Αγιορείτης, Περί συνεχούς Μεταλήψεως, σ. 175).

δ’. «Μη υπακούετε εις μοναχούς, ούτε εις ιερείς, ούτε εις επισκόπους σε όσα κακώς σας συμβουλεύουν να φρονήτε (να πιστεύετε)» (Άγ. Μελέτιος ο Ομολογητής).

ε’. «Πώς γίνεται να μη κολασθή αυτός που κάνει ότι δεν βλέπει και σιωπά, όταν οι θεϊκοί νόμοι και οι κανόνες υβρίζωνται!» (Ι. Χρυσόστομος, λόγος εις Βαβύλαν).

στ’. «Πρέπει να δείχνωμε για την Αλήθεια θάρρος, ακόμη κι αν σκανδαλίζωνται μερικοί» (Μ. Βασίλειος).

* * *

- «Μιμηταί του Ιούδα είναι όσοι δια φόβον των ανθρώπων αρνούνται τα δόγματα της Πίστεως, τους Αποστολικούς, Συνοδικούς κανόνας και τας Παραδόσεις της Εκκλησίας» (Άγ. Νικόδημος, ερμηνεία της Θ’ ωδής).

- «Άπαντες οι της Εκκλησίας διδάσκαλοι, πάσαι Σύνοδοι, πάσαι θείαι Γραφαί, φεύγειν τους ετερόφρονας παραινούσι και της αυτών κοινωνίας διίστασθαι» (Άγ. Μάρκος ο Ευγενικός).

- «Ημείς τους προστιθέντας ή αφαιρούντάς τι εκ της Καθολικής Εκκλησίας ( Ορθοδόξου) αναθεματίζομεν… Εί τις πάσαν παράδοσιν Εκκλησιαστικήν έγγραφόν τε ή άγγραφον αθετεί, ανάθεμα» (Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος, Πρακτικά Σπ. Μήλια, σ. 805, 825, 878, 879).

No comments:

Post a Comment